Krem z brokułów, krem brokułowy

Składniki: brokuł, płatki migdałów, czosnek, pieprz, sól; składniki na bulion warzywny: marchew, pietruszka, por.

Przepis na krem z brokułów. Czas przygotowania: ok. 40 min. ( większość czasu to gotowanie, w tym czasie możemy np. przygotować inną potrawę na obiad, deser.)

Po umyciu marchewki, pietruszki i pora kroimy je na ćwiartki. Wrzucamy do wody (ok. litr). Bulion gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie odkrajamy łodygę brokuła. Do kremu z brokułów użyjemy tylko kwiatów brokuła (zielone końcówki).  Na suchą patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy. Płatki muszą stać się jasnobrązowe.

Kiedy warzywa ugotują się wyciągamy je z bulionu. Do niego wrzucamy brokuł. (Warzyw z bulionu możemy użyć do np. sałatki warzywnej). Kiedy brokuł stanie się miękki, ale nie za bardzo (nie może się całkiem ugotować). Ściągamy bulion z brokułem z gazu. Miksujemy dodając pieprz, sól, czosnek. (Przyprawy, 1 ząbek czosnku oraz rosołek możemy dodać już podczas dodania brokułu do bulionu). Blender (sprzęt kuchenny optymalny do naszego gotowania możemy wyszukać poprzez stronę http://www.shoppingowo.pl  posłuży nam do zmiksowania ze sobą czosnku oraz podgotowanego brokuła z bulionem.  Potrawę posypujemy płatkami z migdała po rozlaniu do miseczek bądź talerzy (elementy zastawy znajdziemy poprzez portal http://www.shoppingowo.pl.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s