Niesamowicie smaczny sernik na spodzie suchym

Sernik na spodzie kruchym

Ciasto:

0,5 kg mąki

24gkg tłuszczu (margaryny)

20dkg cukru pudru

4 żółtka

Łyżka gęstej śmietany 36%

Przygotować ciasto kruche

Zmieszać wszystkie składniki i krótko wyrabiać. Podzielić na 2 części, odstawić do lodówki na co najmniej pół godz. (im dłużej tym lepiej). Jedną połowę wyjąć, rozwałkować, włożyć na wysypaną mąką blachę (bez tłuszczu!!). Zrobić w cieście widelcem dziurki, żeby powietrze mogło dochodzić. Piekarnik przed wstawieniem ciasta musi być dobrze nagrzany (ok.200C). Piec ciasto ok. 15 min, aż zacznie się rumienić, ale żeby się nie przypiekło za bardzo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie serowe:

1kg sera twarogowego zmielonego

6-7 jaj (+ 4 białka, które zostały ze zrobienia ciasta)

8dkg tłuszczu

25 dkg cukru pudru

Porcja cukru waniliowego

2-4 dkg mąki (najlepiej ziemniaczanej)

Przygotowanie:

Margarynę rozetrzeć, dodać żółtka oraz część cukru i razem utrzeć. Następnie połączyć z serem oraz cukrem waniliowym i utrzeć na pulchna masę. Białko ubić na pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Dodawać do masy na przemian ubita pianę i mąkę, dobrze ale delikatnie wymieszać (nie miksować!). Masę serową wyłożyć na upieczony kruchy placek.

Wyjąc z lodówki drugą część ciasta, zetrzeć na tarce na masę serową. Można ciasto przed wyjęciem włożyć na chwile do zamrażalnika, aby łatwiej się tarło.

Całość wstawić do piekarnika, piec w niezbyt gorącym piekarniku (ok. 180C) przez 50-60 min. SMACZNEGO

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s